Renovatie Steurssquare / Rénovation square Steurs (Frederic Roekens)

In januari 2015 kondigde de gemeente trots aan dat de Armand Steurssquare haar glans van weleer zou terugkrijgen !

Publié le mercredi 5 octobre 2016

Het park van de hand van architect Eugène Dhuicque, dat werd aangelegd als eerbetoon aan de Burgemeester van Sint-Joost van 1885 tot 1899, Armand Steurs, werd ingehuldigd in 1932. Het werd toen beschouwd als « het mooiste park van de Brusselse agglomeratie ».

In 1987 kreeg het een eerste renovatie, waarna de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen op 17 juni 1993 de site beschermd en een subsidie vrijmaakte voor het onderhoud ervan. De laatste werken die sedertdien werden uitgevoerd, betreffen de openbare verlichting en de blauwe hardstenen als steun aan de verlichtingspalen.

Maar de natuurlijke slijtage van de materialen en decoratieve elementen laat zich vandaag opnieuw voelen, en daarom zullen de relingen en elementen in steen, de wegen en het plaveisel, de monumenten en beeldhouwwerken, de bekkens en het hydraulisch systeem, de aanplantingen, de pergola’s en het stadsmeubilair worden bestudeerd door een studiebureau die werd aangeduid om de gemeente Sint-Joost een volledige technische studie te bezorgen.

In de zeer nabije toekomst zal buurgemeente Schaarbeek bovendien overgaan tot een heraanleg van de Deschanellaan met ook enkele werken op het grondgebied van Sint-Joost. Enkele buurtbewoners zijn bang dat deze werken de bereikbaarheid van de hulpdiensten zal verminderen en concreet brandweerwagens niet meer in staat zal stellen om de gebouwen rondom de square goed te bereiken.

Vragen :

  • Is de volledige technische studie van de Steurssquare inmiddels afgewerkt ? Wat zijn de belangrijkste conclusies ? Hoeveel zouden de voorgestelde werken kosten en hoeveel zou gezien de bescherming als monument van de square door de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen worden gefinancierd ? Is er met deze laatste overleg gepleegd over de toekomstige renovatie ? Wanneer zou de gemeente overgaan tot de nodige werken ?
  • Kan u de buurtbewoners geruststellen over de bereikbaarheid van de Steurssquare na de geplande heraanleg van de Deschanellaan ? Heeft u de nodige garanties gekregen van politie en brandweer over de toekomstige bereikbaarheid ? Wanneer zal de heraanleg van de Deschanellaan plaatsvinden ?